Na današnji dan

Lord De La Warr po kojem se zova američka savezna država Delaware – 1618.

Britanski lord De La Warr bio je kolonijalni guverner na području današnjeg SAD-a. Živio je u vrijeme znamenite indijanske princeze Pocahontas.

Dana 7. lipnja 1618. godine umro je Thomas West, lord De La Warr. Po njemu se zove današnja američka savezna država Delaware. Naime, lord De La Warr bio je kolonijalni guverner na području današnjeg SAD-a. Upravljao je kolonijom Virginijom, prvom stalnom američkom kolonijom u Sjevernoj Americi. Imao je titulu baruna De La Warra (eng. Baron De La Warr), koju je naslijedio od svog oca. Napomenimo da se sve engleske barune obično naziva lordovima.

Lord De La Warr doplovio je do Sjeverne Amerike 1610. godine, upravo u vrijeme kad su tamošnji britanski kolonisti, pritisnuti teškoćama, razmišljali o napuštanju kolonije i povratku u Veliku Britaniju. Naime, britanski su kolonisti u Americi imali loš odnos s tamošnjim domaćim stanovništvom (Indijancima). Kći glavnog indijanskog poglavice bila je znamenita princeza Pocahontas. Indijanci su prije dolaska lord De La Warra uspjeli ubiti britanskog vođu Johna Ratcliffea. 

Izgleda da je lord De La Warr kao novi guverner Virginije uspio nadvladati Indijance. To je omogućilo ostanak britanskih kolonista i stabilizaciju britanske vlasti u Americi. Lord De La Warr zatim se vratio u Englesku, a u Virginiji je ostavio svoje zamjenike. Zanimljivo je da je jedan od tih zamjenika – Samuel Argall – ubrzo oteo princezu Pocahontas. Ona je preobraćena na kršćanstvo i udana za Engleza Johna Rolfea. Kasnije se ona sa suprugom preselila u Englesku, gdje je i umrla.

Kad je lord De La Warr obaviješten o zloupotrebama od strane njegovih zamjenika, osobno se uputio ponovno u Virginiju. Međutim, tijekom plovidbe preko oceana umro je na brodu, upravo na današnji dan 1618. godine.


Komentari