Na današnji dan

Lord De La Warr – kolonijalni guverner po kojem je nazvana američka država Delaware – 1577.

Školovao se na znamenitom sveučilištu u Oxfordu, a u svojim ranim 30-im godinama postao je guvernerom kolonije Virginije, koja je sjedište imala u američkom gradu Jamestownu.

Dana 9. srpnja 1577. godine rođen je Thomas West, engleski aristokrat poznat kao lord De La Warr. Bio je guverner engleske kolonije Virginije, a po njemu je ime dobio američki zaljev Delaware, rijeka Delaware, kolonija Delaware te u konačnici i američka savezna država Delaware. Titulu lorda De La Warra naslijedio je Thomas West od svog oca, a iz njenog je oblika očigledno da je normanskog podrijetla (normanska aristokracija doselila se s područja današnje Francuske u Englesku nakon što je Vilim Osvajač uspio doći na vlast u toj zemlji). Lord De La Warr rodio se u Engleskoj u razdoblju vladavine kraljice Elizabete I. iz dinastije Tudor. Školovao se na znamenitom sveučilištu u Oxfordu, a u svojim ranim 30-im godinama postao je guvernerom kolonije Virginije, koja je sjedište imala u američkom gradu Jamestownu (oko 180 kilometara južno od današnjeg američkog glavnog grada Washingtona). Lord je doista doputovao brodom u Sjevernu Ameriku i preuzeo je vlast u Jamestownu, u to doba jednom od malobrojnih engleskih kolonijalnih naselja u Novom svijetu.

Budući da su engleski doseljenici tada ratovali s lokalnim indijanskim stanovništvom (iz etničke skupine Powhatan, kojoj je pripadala i znamenita Pocahontas), lord De La Warr agresivno se obrušio na indijanska plemena i odgovorio je Engleze od napuštanja tog područja. Po lordu su ime dobili zaljev i rijeka smješteni sjeverno od Jamestowna, pri čemu je pisanje njegove titule modificirano po fonetskom izgovoru (De La Warr izgovara se u engleskom jeziku kao Delaware, a ne onako kako bi to izgovarali Francuzi). Kasnije se ime proširilo na koloniju Delaware iz koje je nastala današnja američka savezna država istog imena. Lord De La Warr time je stekao besmrtan spomen, slično lordu Baltimoreu, po kojem se zove veliki američki grad Baltimore. Lord De La Warr preminuo je 7. lipnja 1618. godine, u dobi od 40 godina.


Komentari