Na današnji dan

Lord Chesterfield – pisac znamenitih poučnih pisama svome sinu – 1773.

Lord Chesterfield bio je školovani aristokrat sa znatnim životnim iskustvom (završio je studij na Cambridgeu, a proputovao je i znatan dio Europe) pa njegova pisma imaju edukativnu vrijednost za mlađe generacije. Danas predstavljaju prvoklasan izvor za učenje o socijalnim vještinama, a također su i vrijedan povijesni izvor za 18. stoljeće.

Dana 24. ožujka 1773. godine umro je lord Chesterfield, britanski diplomat i političar visokog aristokratskog podrijetla. Rodio se pod imenom Philip Dormer Stanhope, a naslijedio je od oca u dobi od 31 godine titulu grofa (earla) od Chesterfielda. Ta je visoka titula stvorena još 1628. godine za njegovog pretka, a njeni nositelji imali su glavno sijelo u dvorcu Bretby Hall, u engleskoj grofoviji Derbyshire. Philip Dormer Stanhope vršio je tijekom svoje karijere niz utjecajnih funkcija: bio je britanski veleposlanik u Nizozemskoj, potkralj Irske i član britanskog kabineta (vlade). Osobito je ostao poznat po svojim pismima sinu Philipu, u kojima ga je poučavao o tome kako se uglađeno ponašati u društvu i kako se ophoditi s ljudima.

Pisma lorda Chesterfielda i danas predstavljaju prvoklasan izvor za učenje o socijalnim vještinama, a također su i vrijedan povijesni izvor za 18. stoljeće. Lord Chesterfield bio je školovani aristokrat sa znatnim životnim iskustvom (završio je studij na Cambridgeu, a proputovao je i znatan dio Europe) pa njegova pisma imaju i edukativnu vrijednost za mlađe generacije. Lord Chesterfield preminuo je u svojoj londonskoj palači, zvanoj Chesterfield House, koja se nalazila u elitnoj londonskoj četvrti  Mayfair. Ta je Chesterfieldova palača bila udaljena samo stotinjak metara od Hyde Parka, a od nje do Buckinghamske palače moglo se pješice doći za samo desetak minuta (doduše, Buckinghamska je palača glavnom rezidencijom britanskih monarha postala tek nakon smrti lorda Chesterfielda).


Komentari