Na današnji dan

Lord Castlereagh – anglo-irski aristokrat zaslužan za rušenje Napoleonovog carstva – 1769.

Lord Castlereagh vršio je niz funkcija u britanskoj vladi, a 1812. godine postao je ministrom vanjskih poslova. Tu je funkciju obavljao u ključnim trenucima borbe europskih saveznika protiv Napoleona Bonapartea.

Dana 18. lipnja 1769. godine rođen je Robert Stewart, lord Castlereagh, jedan od europskih državnika najzaslužnijih za konačno uništenje Napoleona Bonapartea. Lord Castlereagh rođen je u Dublinu u Irskoj. Potjecao je iz irske protestantske obitelji, koja je u vrijeme njegovog oca dobila visoku titulu markiza od Londonderryja (engl. Marquess of Londonderry). Zanimljivo je da je polubrat lorda Castlereagha – Charles – bio pradjed kasnijeg britanskog premijera Winstona Churchilla.

Lord Castlereagh vršio je niz funkcija u britanskoj vladi, a 1812. godine postao je ministrom vanjskih poslova. Tu je funkciju obavljao u ključnim trenucima borbe europskih saveznika protiv Napoleona Bonapartea pa je bio kolega kneza Klemensa Wenzela von Metternicha, ministra vanjskih poslova Austrijskog Carstva. Lord Castlereagh imao je, nakon pobjede nad Bonaparteom, veliku ulogu i na znamenitom Bečkom kongresu, koji je oblikovao Europu u postnapoleonskom razdoblju.

Na Bečkom kongresu bio je lord Castlereagh, kao britanski ministar vanjskih poslova, ključni sudionik, uz spomenutog Metternicha (predstavnika zemlje domaćina) i osobito spretnog francuskog ministra vanjskih poslova Charlesa Mauricea de Talleyrand-Périgorda. Castlereagh je funkciju šefa britanske diplomacije zadržao sve do svoje smrti 1822. godine. Umro je samo godinu dana nakon Napoleona Bonapartea, a prije smrti od oca je bio naslijedio i spomenutu visoku titulu markiza od Londonderryja.


Komentari