Na današnji dan

Lord Byron – pjesnik i pustolov (1788.)

Jedan od najvećih europskih pjesnika 19. stoljeća, plemić i pustolov, George Gordon Byron rođen je 22. siječnja 1788. u Londonu. Bio je član Gornjeg doma britanskog parlamenta gdje je odmah stekao slavu kao izvrsni govornik. Iako je bio hrom, zbog svoje privlačne vanjštine i nesputane osobnosti bio je miljenik društva. Ipak, brak sa sestričnom i brza rastava uznemirili su englesko plemstvo konzervativnih nadzora. Klevete, politički skandali, usto i negativne kritike njegove prve zbirke Sati dokolice, na koje je odgovorio žestokom satirom Engleski bardovi i škotski kritičari doveli su do toga da definitivno napusti Englesku te započne svoju legendarnu avanturu po Europi i Bliskom istoku.

Prvo je otputovao u Švicarsku gdje susreće P. B. Shelleyja, koji tamo boravi sa svojom nevjenčanom suprugom Mary Godwin i njezinom sestrom Jane Clairmont (prema legendi upravo je tamo Mary Godwin, kasnija Shelly, na njegov poticaj napisala roman Frankenstein). Nakon toga Byron putuje diljem Europe i Bliskog Istoka gdje ima kratkotrajne veze s mnogim ženama, piše svoje pjesme i živi razuzdanim životom.

Iz Italije je prognan zbog potpomaganja karbonara (pokret za ujedinjenje Italije), nakon čega je otišao u Grčku 1823. godine, gdje se pridružuje nacionalnom oslobodilačkom pokretu od osmanske vlasti. Među ustanicima umire od posljedica groznice sljedeće godine.

Byron je najistaknutiji engleski romantičar, ujedno i simbol europskog prevratničkog romantizma. Utjecaj njegova pjesništva i života širio se Europom kao novi osjećajni odnos prema stvarnosti, a to su pratile i goleme naklade njegovih djela. U svojim pjesmama i dramama Byron idealizira autentičnost primitivnih, ljepotu netaknute prirode, borbu jakog pojedinca za vlastitu samobitnost nasuprot općim težnjama industrijalizacije i komercijalizacije građanskog društva


Glavna su mu djela epske pjesme Hodočašće Childea Harolda, Đaur, Gusar, Opsada Korinta Chillonski uznik. Kritičari danas najviše cijene njegov spjev Don Juan (16 pjevanja),  ponajviše zbog miješanja romantične sjete s ironičnim odmakom, duhovitošću i britkom satirom. 

piše: Dražen Krajcar

Komentari