Na današnji dan

Lord Bute – posljednji kraljevski miljenik koji je postao britanskim premijerom – 1713.

by Sir Joshua Reynolds,painting,1773

Lord Bute postao je blizak s budućim kraljem Georgeom III., kome je bio tutor, tijekom 1750-ih godina. Nakon što je George III. stupio na prijestolje postao je lord Bute britanskim premijerom. 

Dana 25. svibnja 1713. godine rođen je John Stuart, lord Bute, posljednji kraljevski miljenik u britanskoj povijesti. Naime, lord Bute bio je posljednji britanski premijer koji je na čelo vlade došao zahvaljujući preferencijama monarha, konkretno kralja Georgea III. iz dinastije Hannover. Svi kasniji premijeri bili su izbor parlamenta, a ne britanskih vladara. Lord Bute bio je izvanredno uglednog podrijetla, kao potomak škotskog kralja Roberta II. Stewarta (Stuarta), prvog vladara iz te dinastije u Škotskoj (kasnije je dinastija Stewart tj. Stuart vladala i Engleskom, tako da je lord Bute bio daleki rođak spomenutog kralja Georgea III., premda u liniji nezakonitog potomstva). Titulu je lord Bute imao prema značajnom škotskom otoku Bute, smještenom na strateškom morskom prometnom putu koji vodi do Glasgowa, najvećeg grada i luke u Škotskoj.

Lord Bute po svojoj je majci, dapače, potjecao od prvog vojvode od Argylla, vodećeg aristokrata s područja Škotskog visočja (Highlands). Rodno mjesto lorda Butea bio je Edinburgh, škotska kraljevska prijestolnica, no u svojim se 30-im godinama preselio u Englesku. Bogatstvo je povećao ženidbom s Mary Wortley Montagu, kćeri znamenite spisateljice lady Mary Wortley Montagu (osobito poznate po izvještajima iz Osmanskog Carstva u 17. stoljeću). Lord Bute postao je blizak s budućim kraljem Georgeom III., kome je bio tutor, tijekom 1750-ih godina. Nakon što je George III. stupio na prijestolje postao je lord Bute čak i britanskim premijerom. U Engleskoj je Bute za sebe pokrenuo gradnju dvorca Luton Hoo, smještenog sjeverno od Londona. Zbog lordove nepopularnosti, osobito izazvane uvođenjem novog poreza, kralj ga više nije mogao držati na mjestu premijera pa ga je na čelu britanske vlade zamijenio George Grenville.

Komentari