Na današnji dan

Lord Armstrong – bogati proizvođač oružja i vlasnik dvoraca – 1810.

Lord Armstrong sagradio je u rodnom kraju veliku rezidenciju zvanu Cragside, koja je postala prvom kućom na svijetu s električnom rasvjetom. 

Dana 26. studenog 1810. godine rođen je William George Armstrong, britanski proizvođač oružja koji je dobio titulu baruna pa je oslovljavan i kao lord Armstrong. Bio je prvi inženjer u britanskoj povijesti koji je postao lordom. Izumio je hidraulični akumulator, koji je omogućio dizanje i pomicanje velikih tereta (kranovi, ustave, mostovi). Primjerice, njegova je hidraulička tehnologija primijenjena na slavnom Tower Bridgeu u Londonu.

S vremenom se Armstrong počeo baviti proizvodnjom oružja. Njegova kompanija proizvodila je topove za britansku vojsku, a zatim čak i bojne brodove – teška i oklopljena plovila s velikim topovima. Proizvodili su i ratne brodove za austrougarsku mornaricu, s glavnom ratnom lukom u Puli. Lord Armstrong sagradio je u rodnom kraju veliku rezidenciju zvanu Cragside, koja je postala prvom kućom na svijetu s električnom rasvjetom. U svom je domu lord Armstrong ugostio  perzijskog šaha, sijamskog kralja i princa od Walesa. Kupio je i srednjovjekovni dvorac Bamburgh na engleskoj obali, a zatim ga je restaurirao. Lord Armstrong doživio je 91. godinu, a preminuo je u spomenutom Cragsideu na sjeveru Engleske 1900. godine.

Komentari