Na današnji dan

Londonski most rastavljen te preseljen u Arizonu (1971.)

Desetog listopada 1971. godine u američkoj saveznoj državi Arizoni pušten je u promet most prenesen iz glavnog grada Ujedinjene Kraljevine – Londona. Radi se o poznatom Londonskom mostu (engl. London Bridge) koji je nekoć stajao na rijeci Temzi i povezivao središte Londona s južnom obalom. Naime, ranih 1960-ih Englezi su odlučili ukloniti londonski most i sagraditi novi, koji bi mogao podnijeti veće prometno opterećenje. Stari most, umjesto da bude uništen, kupio je američki poduzetnik Robert McCulloch i dao ga je ponovno podići u Arizoni, u mjestu nazvanom Lake Havasu City. Tako je most star približno 140 godina otvoren za promet oko 8.500 kilometara dalje od svoje prvobitne lokacije.

Tko je bio Robert McCulloch, koji se odlučio na tako neobičan pothvat kupnje londonskog mosta? On je bio poduzetnik koji se bavio mnogim poslovima. I danas se mogu kupiti motorne pile i kosilice marke McCulloch, a bavio se čak i proizvodnjom helikoptera te istraživanjem nafte. Velik pothvat Roberta McCullocha bilo je osnivanje novih naselja u Arizoni, Nevadi i Kaliforniji. Radilo se većinom o tome da bi on kupio pustinjsko zemljište i na njemu pokrenuo gradnju novih stambenih zona.

Grad imena Lake Havasu City osnovao je McCulloch nakon što je kupio oko 8.000 hektara zemlje u Arizoni. Lake Havasu City nalazi se na rijeci Colorado, na granici Arizone i Kalifornije. Riječ je o većinom pustinjskom području smještenom oko 200 kilometara južno od Las Vegasa, blizu tromeđe država Nevada, Arizona i Kalifornija.

Da podigne ugled Lake Havasu Cityja, McCulloch je kupio spomenuti londonski most i podigao ga u tom novom gradiću. Za most je platio oko dva i pol milijuna dolara, ali ga je prenošenje i ponovno sastavljanje u Arizoni stajalo još daljnjih sedam milijuna dolara. Na otvaranju mosta u Lake Havasu Cityju bio je prisutan i gradonačelnik londonskog Cityja. Most je i danas turistička atrakcija u Lake Havasu Cityju.


Komentari