Na današnji dan

London prvog gradonačelnika dobio tek u 20. stoljeću – 2000.

Gradonačelnik Londona nadležan je za teritorij na kojem živi više od 8.500.000 stanovnika. Bira ga se izravnim glasovanjem, a prvi je na tu dužnost stupio Ken Livingston, koji je pobijedio kao nezavisni kandidat.

Prvi gradonačelnik Londona u povijesti, Ken Livingstone, izabran je četvrtog svibnja 2000. godine. London je, doduše, još od srednjeg vijeka imao lorda gradonačelnika (engl. Lord Mayor of London), koji postoji i danas, no njegova vlast pokriva samo usko središte današnjeg Londona, poznato kao City (engl. City of London), gdje živi samo manji dio stanovnika tog velegrada. Sve do 2000. godine nije postojala upravna funkcija koja bi pod sobom ujedinjavala London kao metropolu s više milijuna stanovnika Zbog toga je uvedena služba gradonačelnika Londona (engl. Mayor of London), nadležnog za cjelokupni teritorij na kojem živi više od 8.500.000 stanovnika.

Tog se gradonačelnika bira izravnim glasovanjem, a prvi je na tu dužnost stupio spomenuti Ken Livingston, koji je pobijedio kao nezavisni kandidat. Riječ je o vrlo moćnoj poziciji, s obzirom na značenje Londona kao jednog od najvažnijih svjetskih financijskih i kulturnih središta. Gradonačelnik Londona u današnje vrijeme ima ured u Gradskoj vijećnici izgrađenoj u 21. stoljeću prema projektu nagrađivanog arhitekta Normana Fostera. Gradska vijećnica smještena je uz rijeku Temzu nasuprot londonskom Toweru i u neposrednoj blizini znamenitog Tower Bridgea. Ken Livingstone kasnije je osvojio još jedan mandat, i to kao kandidat Laburističke stranke, a 2008. godine na izborima ga je pobijedio Boris Johnson iz Konzervativne stranke, koji je tada postao drugim po redu gradonačelnikom u povijesti Londona, a na toj dužnosti je i danas.


Komentari