Na današnji dan

Lomonosov – ruski fizičar, astronom i kemičar (1765.)

Znameniti ruski znanstvenik Mihail Vasiljevič Lomonosov umro je 15. travnja 1765. godine u Sankt-Peterburgu. On je bio toliko značajan za razvoj znanosti u Rusiji da se po njemu danas zove moskovsko sveučilište (Moskovsko državno sveučilište Lomonosov) kojeg je bio i utemeljitelj.

Mihail Vasiljevič Lomonosov rođen je 1711. godine, daleko na sjeveru Rusije – u mjestu Denisovka pokraj Arhagelska (kasnije je Denisovka njemu u čast preimenovana u Lomonosov). U svojim dvadesetim godinama Lomonosov je dugo vremena boravio na teritoriju Njemačke. Naime, studirao je na Sveučilištu u Marburgu, na području Hessena. 

Nakon povratka u Rusiju ostvario je veliku karijeru kao fizičar, astronom i kemičar, a bavio se i pjesništvom. Prvi je dokazao zakon o očuvanju mase, tvrdeći da je količina materije prije kemijske reakcije i poslije nje ista. Lomnonosov je na području astronomije zaključio da Venera ima atmosferu, a po njemu se danas zovu krateri na Mjesecu i Marsu. Posebno su važni njegovi radovi iz geologije u kojima je u mnogočemu stajao ispred svoga vremena. Veliku pozornost posvećivao je praktičnoj primjeni znanosti te je izumio je čitav niz meteoroloških, optičkih i drugih instrumenata. Uza sve to napisao je i prvu gramatiku ruskog jezika.

Lomonosov je umro prilično rano – već u dobi od 53 godine života. Grob mu se nalazi u Sankt-Peterburgu.


Komentari