Na današnji dan

Ljubav ne poznaje granice – Edward VIII. abdicirao zbog izabranice svoga srca – 1937.

Edward VIII. nije bio samo kralj Velike Britanije, nego i car Indije, vladar Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Irske, te još mnogih britanskih kolonija diljem svijeta.

Bivši britanski kralj Edward VIII. vjenčao se sa svojom izabranicom – Amerikankom Wallis Simpson, 3. lipnja 1937. godine. Edward VIII. morao se odreći kraljevskog prijestolja da bi obavio to vjenčanje, što je bio vrlo romantičan čin. Njegova ljubljena Wallis imala je iza sebe već dva razvoda braka i oba su joj bivša supruga još bila živa. To je za pojmove Anglikanske crkve bila nepremostiva zapreka da se vladajući kralj njome oženi. Naime, on je kao kralj istodobno vršio funkciju poglavara Anglikanske crkve, pa je svećenstvo očekivalo od njega da se pridržava njenih učenja. Premijeri zemalja kojima je Edward VIII. bio kraljem također su se protivili takvom braku. Napomenimo, Edward VIII. nije bio samo kralj Velike Britanije, nego i car Indije, vladar Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Irske, te još mnogih britanskih kolonija diljem svijeta.

U trenutku vjenčanja Wallis je imala preko 40 godina, a Edward je bio oko 2 godine stariji od nje. Oboje nisu imali djece, ni prije braka, ni kasnije zajedno. Zanimljivo je da se nisu vjenčali u Engleskoj, nego u Francuskoj. Naime, Anglikanska crkva službeno nije željela obaviti vjenčanje, no uspjeli su pronaći jednog anglikanskog svećenika koji ih je vjenčao u Francuskoj, u dvorcu Candé.

Novopečeni bračni par nosio je titulu vojvode i vojvotkinje od Windsora. Kontroverzno je bilo njihovo simpatiziranje Adolfa Hitlera (bila je to 1937. godina i nacizam je bio u punoj snazi u Njemačkoj). Već četiri mjeseca nakon vjenčanja vojvoda i vojvotkinja od Windsora posjetili su Treći Reich. Sastali su se osobno s Führerom Adolfom Hitlerom u njegovoj rezidenciji kod Berchtesgadena. U Njemačkoj je vojvoda od Windsora pozdravljao sugovornike pravim nacističkim pozdravom dizanja ruke.


Komentari