Na današnji dan

Ljevica preuzela vlast u Španjolskoj (1936.)

Dana 16. veljače 1936. održani su u Španjolskoj izbori na kojima je pobijedila socijalističko-komunistička lijeva koalicija. Ovo je mnogim promatračima došlo kao iznenađenje jer je desnica u izbore uložila znatno više sredstava te je uživala novčanu i stručnu potporu nacističke Njemačke i fašističke Italije. Nekoliko mjeseci nakon toga izbio je Građanski rat kad su desne nacionalističke snage izvele puč (general Francisco Franco). 

Lijeva koalicija koja je pobijedila na današnji dan zvala se Narodni front (Frente Popular), a sastojala se od cijelog niza stranki (čak petnaestak), među kojima je bila i Komunistička partija Španjolske (španj. Partido Comunista de España – PCE). Pojedinačno najjača stranka u koaliciji bila je Španjolska socijalistička radnička partija (španj. Partido Socialista Obrero Español – PSOE) koja zapravo i danas predstavlja najjaču španjolsku socijaldemokratsku stranku (bila je na vlasti do 2011. godine).

Gotovo jednako jaka bila je i stranka imena Republikanska ljevica (Izquierda Republicana). Upravo je predsjednik te stranke – Manuel Azaña – dobio mandat za formiranje vlade i postao je španjolski premijer (kasnije te godine postao je i predsjednik države).

Komentari