Na današnji dan

Ljepotica Hedy Lamarr dobila patent za svoj izum – 1942.

Današnja tehnologija poput Bluetooth i Wi-Fi uređaja koristi sličan princip rada.

Slavna hollywoodska glumica Hedy Lamarr dobila je 11. kolovoza 1942. godine patent za svoj izum sustava za zaštitu komunikacije (kodiranje poruka) pomoću mijenjanja frekvencija. Taj sustav koristio je 88 frekvencija koje su se mijenjale po obrascu upisanom na roli za samosvirajući klavir. Ako su posjedovali isti obrazac (rolu), pošiljatelj i primatelj mogli su pomoću tog uređaja komunicirati zaštićeni od ometanja i prisluškivanja. Današnja tehnologija poput Bluetooth i Wi-Fi uređaja koristi sličan princip rada. Sustav je isprva bio namijenjen zaštiti radio-navođenih torpeda. Naime, bila je to 1942. godina, usred Drugog svjetskog rata. Izum je prijavljen pod brojem US-Patent Nr. 2.292.387.

Budući da je bila izumiteljica, u čast Hedy Lamarr Nijemci, Austrijanci i Švicarci slave Dan izumitelja upravo na njen rođendan, 9. studenog svake godine.

Inače, Hedy Lamarr rođena je u Beču pod imenom Hedwiga Eva Maria Kiesler, u obitelji dobrostojećih židovskih roditelja. Rano je počela glumiti u filmovima, najprije u rodnoj Austriji, a zatim međunarodno. Glumačku karijeru nastavila je u Londonu, gdje je promijenila ime u Hedy Lamarr (Hedy je skraćenica od njenog rodnog imena Hedwiga, a prezime Lamarr uzela je u čast glumice Barbare La Marr, koja je prerano preminula od tuberkuloze). Pravi uspjeh Hedy je doživjela u Holywoodu, gdje je snimila mnogo filmova. Jedna od najznačajnijih uloga bila joj je ona Dalile u filmu Samson i Dalila. Udavala se čak šest puta.


Komentari