Na današnji dan

Litva proglasila nezavisnost kao kraljevina – 1918.

Litva je prihvatila je da joj kraljem postane Nijemac.

Dana 16. veljače 1918. godine Litva je proglasila nezavisnost kao kraljevina. Radilo se o završnoj godini Prvog svjetskog rata, a novostvorenu je Litvu priznalo Njemačko Carstvo, koje je u tom trenutku dobro stajalo na Istočnom bojištu. Naime, prethodne su godine boljševici preuzeli vlast u Petrogradu i prekinuli su ratne aktivnosti protiv Centralnih sila. Litva nije željela ući u sastav Njemačkog Carstva, no prihvatila je da joj kraljem postane jedan Nijemac – Wilhelm Karl iz dinastije Württemberg – koji je posjedovao titulu vojvode od Uracha.

Kao litavski kralj uzeo je ime Mindaugas II., prema srednjovjekovnom litavskom vladaru Mindaugasu iz 13. stoljeća. Vojvoda od Uracha bio je rimokatolik, što se slagalo s većinskom vjerskom pripadnošću Litve (i danas je Litva najsjevernija većinska katolička država u Europi i svijetu). Ipak, Wilhelm Karl nikada nije nogom stupio u Litvu, jer je već ujesen iste godine Kraljevina Litva ukinuta, a država je proglašena republikom. Neovisnost je sačuvala do 1940. kada su je okupirali Sovjeti, a od 1941. do 1944. bila je pod Njemačkom okupacijom nako čega ponovo ulazi u sastav SSSR-a. 

U doba raspada komunizma diljem Europe Litva je u ožujku 1990. proglasila nezavisnost na što je Moskva odgovorila vojnom blokadom, ali je 1991. godine ipak bila prinuđena priznati njezinu neovisnost.

piše: Dražen Krajcar


Komentari