Na današnji dan

Lisa Gherardini – model za čuveni Leonardov portret – 1479.

Godine 1495. udala se petnaestogodišnja Lisa za Francesca di Bartolomea di Zanobija del Gioconda, trgovca svilom i tkaninama. 

Dana 15. lipnja 1479. godine rođena je Lisa Gherardini, talijanska plemkinja za koju se smatra da je bila model za znamenitu sliku Mona Lise u izvedbi Leonarda da Vincija. Rođena je u Firenci kao najstarije od sedmero djece. Godine 1495. udala se petnaestogodišnja Lisa za Francesca di Bartolomea di Zanobija del Gioconda, trgovca svilom i tkaninama. On je u to vrijeme bio već dvostruki udovac, star oko trideset godina.

Francesco i Lisa imali su petero djece, a ona je odgajala i jednog njegovog sina iz prethodnog braka. Francesco je vjerojatno bio poslovno i politički povezan s utjecajnom firentinskom obitelji Medici, čiji su usponi i padovi utjecali i na sudbinu njegove obitelji. Lisa je poživjela do svoje 64. godine, a preminula je u rodnoj Firenci spomenute 1542. godine. Riječ Mona ili Monna, koja je stavljana ispred Lisinog imena nastala je skraćivanjem talijanske titule ma donna, a označavala je gospođu.


Komentari