Na današnji dan

Linus Pauling – dvostruki dobitnik Nobelove nagrade (1901.)

Dana 28. veljače 1901. rođen je Linus Pauling, dvostruki dobitnik Nobelove nagrade. Dobio je Nobelovu nagradu za kemiju 1954. (za istraživanje na području kemijskih veza), a 1962. dobio je Nobelovu nagradu za mir, po čemu je postao jedinstven u povijesti.

Naime, Pauling je time postao jedinim dobitnikom dviju nepodijeljenih Nobelovih nagrada, a ujedno je i jedna od samo dvije osobe koje su ikada dobile Nobelove nagrade iz dviju različitih disciplina (druga je Marie Curie). Osim Linusa Paulinga i Marie Curie, samo su još dvije osobe dva puta dobile Nobelovu nagradu: John Bardeen i Frederick Sanger (njih su dvojica dobila dva puta nagrade za istu disciplinu, konkretno Bardeen za fiziku, a Sanger za kemiju).

Linus Pauling rodio se u američkom gradu Portlandu, najvećem naselju savezne države Oregon. Svoju Nobelovu nagradu za mir dobio je zahvaljujući angažmanu na sprječavanju širenja nuklearnog oružja te općenito za mirotvorna nastojanja. Osobito se zalagao za prestanak izvođenja testova s nuklearnim oružjem, koji su bili vrlo učestali tijekom Hladnog rata. U smislu mirotvorstva na Paulinga je snažno utjecala njegova supruga Ava Helen Pauling (rođena Ava Helen Miller), koja je također rođena u američkoj saveznoj državi Oregon.

Paulingu je 1972. dodijeljena i Lenjinova nagrada za mir, što ga čini jednim od rijetkih ličnosti Hladnog rata kojoj su obje strane dodijelile visoko odlikovanje za mirotvorstvo.


Komentari