Na današnji dan

Liječnik koji je vlastitim novcem kupovao lijekove za siromašne i besplatno ih liječio – 1919.

U Katoličkoj crkvi pokrenut je proces za njegovo proglašenje blaženim. Dr. Hernández navodno je vlastitim novcem kupovao lijekove za one koji si ih nisu mogli priuštiti. Upravo kad je jednom prilikom nosio lijek bolesniku, udario ga je na današnji dan automobil, od čega je preminuo.

Dana 29. lipnja 1919. godine, za vrijeme dok je nosio lijek jednom od svojih pacijenata, poginuo je časni José Gregorio Hernández – liječnik iz Venezuele. Naime, dr. Hernándeza udario je automobil, od čega je ovaj preminuo. Danas u Venezueli postoji uspomena na dr. Hernándeza zbog njegovih dobročinstava, a u Katoličkoj crkvi pokrenut je proces za njegovo proglašenje blaženim (trenutno ima naslov časni, lat. venerabilis).

José Gregorio Hernández rođen je u malenom mjestašcu Isnotú u Venezueli 1864. godine. Školovao se za liječnika i postao je doktor medicine. U Europi je studirao naknadno i na poljima bakteriologije, patologije, histologije i fiziologije. Primio je i teološko obrazovanje u Italiji. U Venezueli je radio kao liječnik, a siromašne je navodno besplatno liječio. Dapače, navodno je vlastitim novcem kupovao lijekove za one koji si ih nisu mogli priuštiti. Upravo kad je jednom prilikom nosio lijek bolesniku, udario ga je na današnji dan automobil u venezuelanskom glavnom gradu Caracasu.

Nakon smrti ljudi su ga počeli štovati, vjerujući u njegovu pomoć. Sukladno tome pokrenut je i postupak za njegovu beatifikaciju u okvirima Katoličke crkve. Zanimljivo je da je časni José Gregorio Hernández bio i pripadnik Franjevačkog svjetovnog reda (lat. Ordo Franciscanus Saecularis).


Komentari