Na današnji dan

Liječnik koji je prvi doveo u vezu karcinogene tvari s razvojem raka – 1788.

Radilo se o raku skrotuma koji se osobito često pojavljivao kod dimnjačara. Pott je zaključio da su čestice čađe uzrokovale tu bolest.

Dana 22. prosinca 1788. godine umro je Percivall Pott, svojedobno jedan od najznačajnijih kirurga u Velikoj Britaniji. Smatra se da je upravo on prvi u povijesti u znanstveno-istraživačkom smislu doveo u vezu karcinogene tvari s razvojem raka. Naime, proučavao je bolest koju su nazvali dimnjačarskim karcinomom. Radilo se o raku skrotuma koji se osobito često pojavljivao kod dimnjačara. Pott je zaključio da su čestice čađe uzrokovale tu bolest, kao karcinogene tvari.

To Pottovo zaključivanje ujedno je i prvi slučaj povezivanja raka s određenim zanimanjem, u ovom slučaju s dimnjačarskim. Potrebno je napomenuti da su se u to vrijeme mladi dimnjačari, ponekad i u dječjoj dobi, morali zavlačiti u dimnjake (radilo se o vremenu prije razvoja fleksibilne četke). Profesionalni dimnjačari uzimali su dječake koji su, zbog svoje sitnije građe, mogli prolaziti kroz dimnjake. Dakako, radilo se o izrazito opasnom i neugodnom zanimanju, koje je, kako je spomenuto, moglo uzrokovati i karcinom na skrotumu. Zanimljivo je da se Percivall Pott zauzeo za jadne žrtve te profesije. Naime, u svojim je djelima upozorio na opasnosti tog zanimanja, kako u smislu mogućnosti zaglavljivanja u uskim i vrućim dimnjacima, tako i u pogledu razvoja spomenute bolesti. 


Komentari