Na današnji dan

Libečki ples smrti – 77 djece umrlo zbog nemara (1932.)

L0015173 Symptoms of tuberculosis; Calmette, L'infection bacillaire... Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org Symptoms of tuberculosis. L'infection bacillaire et la tuberculose Calmette, L.C.A. Published: 1920 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Léon Charles Albert Calmette bio je francuski liječnik i imunolog. Razvio je protuotrov za zmijski ugriz. Jean-Marie Camille Guérin bio je francuski veterinar i bakteriolog. Njih su dvojica surađivala na Institutu Pasteur u Lilleu i Parizu.

Nakon dugogodišnjeg rada razvili su oralno cjepivo protiv tuberkuloze. Nakon što je cijepljeno više od 150 000 djece, voditelj zdravstvene službe u Lübecku Ernst Altstaedt i direktor Opće bolnice Georg Deycke odlučili su dati to cjepivo novorođenčadi u svojoj bolnici. Naručili su BCG cjepivo koje štiti od tuberkuloze do kasne dječje dobi. Riječ je zapravo o bacilu M. bovis, a C i G su početna slova prezimena Calmette i Guerin.

Medicinska sestra Anna Schütze iz laboratorija Deyckes dobila je zadatak pripremiti cjepivo. Međutim, on nije bila obučena za to niti je laboratorij bio prikladan za stvaranje takvog cjepiva. Deycke i Altstaedt postupili su vrlo nemarno. Trebali su najprije provjeriti cjepivo na životinjama. Da su to učinili, vidjeli bi da je cjepivo kontaminirano upravo tuberkulozom zbog loših uvjeta čuvanja.

Većina roditelja pristala je na cijepljenje. U sljedeća dva mjeseca oralno je cijepljeno 256 novorođenčadi. Kako u drugim gradovima nije bilo problema s cjepivom, Deycke i Altstaedt učinili su još jedan propust – nisu pregledavali djecu nakon cijepljenja. Nakon što je četvero djece umrlo od tuberkuloze, Deycke je zaustavio cijepljenje. Ukupno je umrlo 77 djece, a 131 zaraženo dijete je preživjelo.

Protiv Deyckea i Altstaedta podignuta je optužnica zbog ubojstva iz nehaja, nanošenja tjelesnih ozljeda iz nehaja i propusta u proceduri. Nakon dva i pol mjeseca suđenja, 6. veljače 1932. Georg Deycke dobio je dvije godine zatvora. Umro je nekoliko godina nakon izlaska na slobodu. Altstaedt je osuđen na 15 mjeseci zatvorske kazne.


U gradu Lübecku postoji poznata freska iz sredine 15. stoljeća pod nazivom Ples mrtvih. Prikazuje kako niti jedan sloj društva ne može pobjeći kugi. Zbog tragičnih posljedica nemara liječnika koji je prouzročio smrt 77 djece, taj se događaj počeo nazivati Libečki ples smrti (njem. Lübecker Totentanz). Zbog ovog događaja cijepljenje djece protiv tuberkuloze u Njemačkoj je uvedeno tek nakon Drugog svjetskog rata.

Piše: Marsela Alić

Komentari