Na današnji dan

Li Ka-shing – najbogatiji Azijac današnjice – 1928.

Zanimljivo je da Li Ka-shing, najbogatiji Azijac uopće, nosi jednostavnu i razmjerno skromnu odjeću. Već je donirao znatno više od 1.000.000.000 dolara u humanitarne svrhe.

Dana 13. lipnja 1928. godine rođen je Li Ka-shing, najbogatiji Azijac današnjice. Rođen je u gradu Chaozhou u južnoj Kini, no svoje je poslovno carstvo izgradio prvenstveno u Hong Kongu. Procjenjuje se da danas Li Ka-shingovo bogatstvo nadmašuje 30 milijardi dolara.

Li Ka-shing s roditeljima se kao dijete preselio iz Kine u britanski Hong Kong u doba Drugog svjetskog rata. Nije završio osobito visoko formalno obrazovanje jer je već u mladosti radio. Prva stvar na kojoj se jako obogatio bila je proizvodnja plastičnog cvijeća u Hong Kongu. Kasnije se prebacio na nekretnine i na mnoge druge poslovne djelatnosti. Danas njegove kompanije kontroliraju najveći broj kontejnerskih terminala na svijetu.

Zanimljivo je da Li Ka-shing nosi jednostavnu i razmjerno skromnu odjeću. Također, nosio je sat Citizen vrijedan oko 50 dolara, a danas nosi također neluksuzan Seiko. Preferira spavanje od osam sati na dan, a svakodnevno navodno hoda na traci 15 minuta oko podneva. Već je donirao znatno više od 1.000.000.000 dolara u humanitarne svrhe. Ima britansku titulu viteza, što mu omogućava korištenje prefiksa Sir ispred imena.


Komentari