Na današnji dan

Leopold od Baden-Badena – zapovjednik Varaždinskog generalata – 1626.

Sudjelovao je u znamenitoj Bitki kod Svetog Gottharda, u kojoj je habsburška vojska porazila Osmansko Carstvo 1664. godine. 

Njemački aristokrat i vojskovođa markgrof Leopold Wilhelm od Baden-Badena rođen je 16. rujna 1626. godine. Pripadao je znamenitoj dinastiji Zähringen, jednoj od najstarijih feudalnih dinastija u Europi. U srednjem je vijeku ta dinastija vladala, osim područjem Badena, još i velikim dijelom područja koje danas pokriva Švicarska.

Otac markgrofa Leopolda Wilhelma bio je vladar države Markgrofovija Baden-Baden, koja se u to doba prostirala između rijeke Rajne i Vojvodstva Württemberg, a prijestolnica joj je bila u gradu Baden-Badenu (kasnije je premještena u Rastatt). Osim toga, posjedovali su markgrofovi od Baden-Badena i niz teritorija na širem rajnskom području, kao i na području Luksemburga.

Markgrof Leopold Wilhelm ušao je u habsburšku vojnu službu, a postao je i carskim feldmaršalom.Feldmaršal Leopold Wilhelm sudjelovao je u znamenitoj Bitki kod Svetog Gottharda, u kojoj je habsburška vojska porazila Osmansko Carstvo 1664. godine. Za hrvatsku je povijest zanimljivo da je Leopold postao zapovjednikom Varaždinskog generalata, važne vojno-organizacijske jedinice u Vojnoj krajini. Upravo je u Varaždinu 1671. godine markgrof i preminuo, u 45. godini.


Komentari