Na današnji dan

Leonidas Polk – protestantski biskup koji je postao generalom u vojsci Konfederacije – 1806.

Nakon izbijanja Građanskog rata postavljen je biskup Leonidas Polk za generala u vojsci Konfederacije. Uvelike ga je podupirao južnjački predsjednik Jefferson Davis, koji mu je bio kolega s West Pointa.

Dana 10. travnja 1806. godine rođen je Leonidas Polk, američki južnjački general iz Građanskog rata, koji je ujedno bio i protestantski biskup (episkopalac). Polk je bio škotsko-irskog podrijetla, a rodio se u gradu Raleighu u Sjevernoj Karolini. Bio je pripadnik bogate zemljoposjedničke obitelji, a američki predsjednik James K. Polk bio mu je rođak u trećem koljenu.

Leonidas Polk pohađao je West Point sa znatnim uspjehom, a nakon diplomiranja postao je vojnim časnikom. Ipak, ubrzo je napustio vojsku kako bi se upisao na studij teologije. Za protestantskog svećenika zaređen je 1831. godine, a u međuvremenu se i oženio. Na svojim je posjedima Polk imao stotine robova. Godine 1841. izabran je za protestantskog biskupa Louisiane.

Nakon izbijanja Građanskog rata postavljen je biskup Leonidas Polk za generala u vojsci Konfederacije. Uvelike ga je podupirao južnjački predsjednik Jefferson Davis, koji mu je bio kolega s West Pointa. General biskup Polk sudjelovao je u nizu bitaka, a čak je i unaprijeđen u viši generalski čin.

U posljednjoj godini Građanskog rata general biskup Polk poginuo je od udara granate na području države Georgije. U trenutku pogibije bio je po rangu osmi južnjački general. Smrt ga je zatekla u dobi od 58 godina.


Komentari