Na današnji dan

Leonardo da Vinci – najveći genij renesanse – 1452.

Nedavno je rekonstruiran Leonardov otisak prsta s njegovih papira. Na osnovu njega je zaključeno da je moguće da mu je majka bila bliskoistočnog ili čak arapskog porijekla, te da je možda bila ropkinja dovedena u Italiju.

Dana 15. travnja 1452. godine rođen je u malom toskanskom gradiću Vinciju slavni Leonardo, vjerojatno jedan od najinteligentnijih ljudi koji su ikada živjeli. Bio je nezakoniti sin bogatog plemića i bilježnika Piera Fruosina i lokalne seljanke Caterine. Leonardo zapravo nije imao prezimena, a da Vinci je jednostavno oznaka da je potekao iz mjesta Vinci.

Premda je bio nezakonit sin, otac se brinuo za njega, osobito za njegovo školovanje. Da Vinci se školovao kod poznatog slikara Verrocchijau čijoj se radioniciupoznao s mnogim aktivnostima, od slikanja oltarnih slika i slika na platnu, do kreiranja velikih kiparskih projekata u mramoru i bronci.  Već sa 20 godina primljen je u ceh firetinskih slikara. Nakon što postaje samostalni umjetnik odlazi u službu milanskog vojvode Ludovika Sforze gdje, osim kao slikar, radi kao konstruktor vojnih strojeva te arhitekt. U Milanu dvije godine radi na svom remekdjeluPosljednoj večeri, zidnoj fresci u blagovaonici samostana Santa Maria delle Grazie.Za vrijeme svog dugotrajnog boravka u Milanu, Leonardo je takođerslikao i mnoge druge slike i crteže (od kojih je većina danas izgubljena ), nacrtekazališta, arhitektonske crteže, modele za kupolu Milanske katedrale, teječak dizajnirao stroj za letenje. 

Nakon Milana Lonardo prelazi u službu Cesra Borgie, vojvode od Romagne i sina pape Aleksandra VI. Kao glavni vojvodin arhitekt i inženjer, Leonardo je nadzirao radove na gradnji utvrda papinske vojsku u centralnoj Italiji, te dizajnirao ratne strojeve i crtao topografske mape. Zatim se vraća u Firencu gdje slika nekoliko portreta od koji je sačuvan samo jedn – slavna Mona Lisa. U isto vrijeme Leonardo proučava let ptica, dizajnira stroj za letenje, i pokušava riješiti kvadraturu kruga, te proučava fluidne elemente: vodu, zrak i vatru.

Od privatnog života spomenimo da je Leonardo bio vegetarijanac i da je osjećao veliku samilost prema životinjama.Leonardo je nosio i neobično dugu bradu, premda su muškarci tada običavali bradu šišati na kratko. Nedavno je rekonstruiran Leonardov otisak prsta s njegovih papira. Na osnovu njega je zaključeno da je moguće da mu je majka bila bliskoistočnog ili čak arapskog porijekla, te da je možda bila ropkinja dovedena u Italiju.

Komentari