Na današnji dan

Leonard Cheshire – odlikovani ratni pilot i humanitarni djelatnik – 1917.

Ratni pilot Leonard Chesire osnovao je dobrotvornu udrugu zvanu Leonard Cheshire Disability. Ta udruga postoji i danas i među najvećim je britanskim organizacijama za pomoć osobama s invaliditetom.

Dana 7. rujna 1917. godine rođen je Leonard Cheshire, visokoodlikovani ratni pilot iz Drugog svjetskog rata, a kasnije obraćenik na katoličanstvo i humanitarni djelatnik. Leonard Cheshire rođen je u engleskom gradu Chesteru, nedaleko od granice s Walesom, a odrastao je u blizini Oxforda. Na znamenitom Sveučilištu Oxford studirao je u razdoblju uoči Drugog svjetskog rata.

Kad je počeo Drugi svjetski rat, Leonard Chesire postao je vojnim pilotom u Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu (RAF). Tijekom rata toliko se istaknuo da je postao najmlađom osobom u RAF-u s visokim činom zrakoplovnog pukovnika (u RAF-ovoj terminologiji taj se čin naziva group captain, po uzoru na mornaričke kapetane). Cheshireu je dodijeljeno i najviše britansko vojno odlikovanje – Viktorijin križ. Sudjelovao je i u bombardiranju njemačkih supertopova V-3 ukopanih u zemlju u sjevernoj Francuskoj. Kao britanski promatrač bio je prisutan prilikom bacanja nuklearne bombe na Nagasaki. Ratna iskustva su utjecala na promjenu njegovog pogleda na svijet.

Nakon Drugog svjetskog rata Leonard Cheshire počeo se brinuti za ratne veterane i udovice, a s vremenom i za oboljele i umiruće ljude općenito. Godine 1948. obratio se na katoličku vjeru. Iste je godine osnovao dobrotvornu udrugu zvanu Leonard Cheshire Disability. Ta udruga postoji i danas i među najvećim je britanskim organizacijama za pomoć osobama s invaliditetom. Cheshire se oženio sa Sue Ryder, koja je također bila znamenita humanitarna djelatnica i obraćenica na katoličanstvo.

Godine 1991. dobio je Leonard Cheshire titulu baruna Cheshirea pa ga se od tada službeno oslovljava s lord Chesire. Umro je sljedeće godine u 75. godini  u Suffolku.


Komentari