Na današnji dan

Léon Foucault – izumitelj slavnog njihala – 1819.

Širokoj je publici Foucaultovo njihalo zanimljivo jer na jednostavan i zoran način dokazuje vrtnju Zemlje oko njene osi.

Léon Foucault, francuski znanstvenik po kojem se zove znamenito Foucaultovo njihalo, rođen je 1819. godine u Parizu. Isprva je studirao medicinu, no prebacio se na fiziku zbog straha od krvi. Kao fizičar istaknuo se s više radova, no najveću je slavu doživio upravo sa svojim njihalom. Širokoj je publici Foucaultovo njihalo zanimljivo jer na jednostavan i zoran način dokazuje vrtnju Zemlje oko njene osi.

Prvo njihalo predstavio je Léon Foucault javnosti u Pariškom opservatoriju 1851. godine. Nekoliko tjedana kasnije napravljeno je golemo Foucaultovo njihalo u pariškom Pantheonu. Radilo se o njihalu obješenom na nit dužine čak 67 metara i s utegom težine 28 kilograma. Od 1995. godine kopija Foucaultovog njihala njiše se trajno u Pantheonu, osim u razdobljima obnove zgrade.

S vremenom su u raznim dijelovima svijeta napravljene brojne kopije Foucaultovog njihala. Léon Foucault umro je u rodnom Parizu 1868. godine, u 49. godini, a pokopan je na groblju na Montmartreu.


Komentari