Na današnji dan

Lenjin i Staljin organizirali pljačku banke – 1907.

Njihov plan nije bio napasti samu banku, nego kola koja su prenosila novac iz pošte u banku, a trebala su proći glavnim gradskim trgom.

Velika oružana pljačka u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju dogodila se 26. lipnja 1907. godine. Organizatori pljačke bili su visokopozicionirani boljševici, među njima Vladimir Iljič Lenjin i Josif Visarionovič Staljin. Pljačka je počinjena s ciljem namicanja novca za revolucionarne aktivnosti. Oko 20 boljševika, među njima i Staljin osobno, skupilo se na glavnom trgu u Tbilisiju ujutro na dan pljačke. Njihov plan nije bio napasti samu banku, nego kola koja su prenosila novac iz pošte u banku, a trebala su proći glavnim gradskim trgom. Kad su kola došla, pljačkaši su pucali na njih i bacili bombe na konje i stražare. Nastao je pravi kaos. Budući da je trg bio pun prolaznika, u eksplozijama i pucnjavi poginulo je čak 40 ljudi, a ranjeno je još 50. Staljinova uloga u samom napadu nije točno poznata, jer postoje mnogi kontradiktorni izvještaji, od toga da je osobno napao kola, pa do toga da je promatrao iz prikrajka pušeći cigaretu. Vođa samog napada bio je revolucionar imena Kamo, Staljinov prijatelj i kolega iz pravoslavnog sjemeništa.

Ukupno je ukradeno oko 341.000 rubalja, što bi danas vrijedilo gotovo 3.500.000 dolara. Problem je bio u tome što je većina novca bila u krupnim novčanicama, čiji su serijski brojevi bili poznati policiji. Zato boljševici novac nisu mogli samo tako upotrijebiti u Rusiji. Pokušali su krupne novčanice zamijeniti na različitim europskim lokacijama, no čak je i to dovelo do niza uhićenja. Uhićen je i sam vođa napada Kamo, no glumeći ludost izbjegao je zatvor. Zanimljivo je da je Ruska socijaldemokratska partija bila ljuta na svoje članove boljševike što su počinili pljačku i pokolj tolikog broja ljudi (u to doba se partija dijelila na menjševike i boljševike). Nasilne akcije boljševika naštetile su ugledu svih socijaldemokrata u Europi.

piše: Dražen Krajcar


Komentari