Na današnji dan

Legendarno računalo ZX81 – 1981.

Tvrtka Sinclair Research Ltd. je 5. ožujka 1831. plasirala na tržište osobno računalo nazvano ZX81. Dizajniran je kao tako da bude jednostavan, malih dimenzija i nadasve jeftin – cilj je bio napraviti računalo koje se može prodavati po dućanima mješovite robe. Kako bi mu se smanjila veličina i cijena, nije imao vlastiti monitor već ga se spajalo na televizor. Programi i podatci pohranjivani su na kasetama. Imao je svega četiri silicijska čipa i jedan kilobajt radne memorije. Prvo se pojavio na britanskom tržištu po cijeni od 49,95 funti u komponentama koje je kupac sam morao složiti, odnosno 69,95 funti već složen (u današnjoj vrijednosti 1500 odnosno 2100 kuna).

ZX81 postao je komercijalno najuspješnije osobno računalo na svijetu te ih je prodano više od 1,5 milijuna komada. Odličan pokazatelj uspješnosti proizvoda je ZX mikrosajam, održan početkom 1982. u Londonu. Sajam je posjetilo više od 12.000 ljudi, a na ulaz u prostor sajma čekalo se i po tri sata – kapacitet prostora bio je svega 650 ljudi. Kako bi se kontroliralo mnoštvo ljudi, pozvana je policija. Prodavalo se toliko brzo i u tolikoj količini da je prodavačima ponestalo mjesta u blagajnama.

Manjkava radna memorija i učestali kvarovi bitno su ograničavali mogućnosti ovoga računala, ali je poslužilo svrsi u smislu da su preko njega mnogi ljudi upoznati sa svijetom informatike. Prvi put u povijesti, računala su se probila na masovno tržište te su počela služiti ljudima za posao i kao razbibriga. Iako je Sinclair Research pokazao malo interesa za proširenje mogućnosti ovoga računala, razne druge firme su uskočile i ponudile čitav niz nadogradnji poput dodatne radne memorije, pisač, alternativne tipkovnice itd.

 


Piše: Boris Blažina

Komentari