Na današnji dan

Lee Iacocca – jedan od najuspješnijih vođa američke automobilske industrije – 1924.

Tijekom svoje je plodne karijere Lee Iacocca bio na čelu dvaju velikih automobilskih kompanija – Forda i Chryslera.

Dana 15. listopada 1924. godine rođen je Lee Iacocca, američki menađer i jedan od najpoznatijih čelnih ljudi u povijesti američke automobilske industrije. Rodio se u obitelji talijanskih imigranata, koji su se doselili u SAD iz grada San Marco dei Cavoti, smještenog u talijanskoj provinciji Beneventu.

Lee Iacocca školovao se za inženjera, a u kompaniji Ford zaposlio se 1946. godine. Nakon desetak godina započeo je njegov strelovit uspon na čelo Forda, nakon što je osmislio genijalnu prodajnu kampanju koja je izrazito odgovarala kupcima (kampanja 56 for ’56, u kojoj je modele Forda iz 1956. godine prodavao na rate od 56 dolara mjesečno). Iacocca je došao na čelo automobilske marke Ford, a 1964. lansirao je popularan model sportskih automobila pod imenom Ford Mustang. Taj je model doživio kultni status, a Iacocca je 1970. godine postao predsjednikom cjelokupne kompanije Ford.

Nakon što ga je Henry Ford II iz osobnih razloga otpustio 1978. godine Iacocca je prešao u Chrysler, gdje je također ostvario velik uspjeh. Izvukao je tu kompaniju iz propasti i učinio je ponovno profitabilnom. Postao je predsjednikom cjelokupne korporacije Chrysler, što je razmjerno rijedak slučaj u povijesti da ista osoba bude tijekom karijere na čelu dvaju vodećih konkurentskih kompanija u nekom sektoru.


Komentari