Na današnji dan

Le Corbusier – slavni arhitekt i urbanist (1887.)

Jedan od najpoznatijih arhitekata u povijesti rođen je 6. listopada 1887. u Švicarskoj, u mjestu La Chaux-de-Fonds, svega 5 kilometara od francuske granice. Rođen je pod imenom Charles-Édouard Jeanneret, a tek je s 33 godine života usvojio pseudonim Le Corbusier, prema djedu po majci, koji se prezivao Lecorbésier.

Bio je pripadnik prve generacije tzv. internacionalne škole arhitekata. U svojim je djelima spojio funkcionalizam karakterističan za svoju generaciju s jakim smislom za ekspresionizam. Između ostalog, naglašavao je nužnost zelenih površina oko zgrada te razdvajanje pješačkih od prometnih površina. Uveo je u arhitekturu nove elemente kao što su stupovi (piloti) u prizemlju, horizontalni pojasovi prozora, puna staklena stijena i ravni krov s terasom. 

Prvi planski sagrađeni grad u Indiji, Chandigarh, uvelike je građen po njegovim projektima. Bio je jedan od autora zgrade UN-a u New Yorku, a radio je čak i projekte za građevine u SSSR-u. Danas se čak 17 njegovih građevina nalazi na UNESCO-vom Popisu svjetske kulturne baštine. Neke od najpoznatijih Corbusierovih građevina su Villa Savoye u Poissyju, crkva Notre Dame du Haut u Romchampu i Muzej Heidi Weber (na slici).

Osim što je bio arhitekt, Le Corbusier se bavio i urbanizmom, dizajnom i slikarstvom. Od dizajniranog namještaja najpoznatiji su mu sjedeći elementi LC-1, LC-2, LC-3 i LC-4, koji su i danas vrlo popularni, te se proizvode u velikim količinama.


Komentari