Na današnji dan

Laura Martinozzi – nećakinja kardinala Mazarina (1635.)

Dana 22. travnja 1635. vjerojatno (negdje se navode drugi datumi) je rođena Laura Martinozzi, najstarija od sedam nećakinja kardinala Mazarina, svojevrsnog francuskog prvog ministra (premijera). Kardinalove nećakinje bile su Talijanke kao i on, no doselile su se u Francusku i ondje stekle golem utjecaj.

Uspjele su se izrazito dobro udati, sve redom za prinčeve i vojvode. Tako se Laura, kao najstarija, tj. prvorođena od njih sedam, udala za vladajućeg vojvodu od Modene i Reggia – Alfonsa IV. iz znamenite dinastije Este. On je posjedovao nezavisnu državu smještenu u Italiji, otprilike između rijeke Po i Ligurskog mora, a prijestolnica mu je bila u Modeni.

Laura Martinozzi rodila je kao vojvotkinja od Modene i Reggia dvoje djece, sina Francesca koji je kasnije naslijedio vojvodstvo i kćer Mariju, koja je postala kraljicom Engleske, Škotske i Irske. Ta je Marija od Modene, Laurina kći, bila upravo i posljednja katolička kraljica u britanskoj povijesti  (nju i njenog supruga Jakova II. iz dinastije Stuart istjerali su iz Engleske u tzv. Slavnoj revoluciji 1688. godine).

Ostale Mazarinove nećakinje udale su se za vojvodu od Mercœura i Vendômea, princa od Contija, princa Colonnu, grofa od Soissona, vojvodu od La Meillerayea i vojvodu od Bouillona. Znameniti vojskovođa Eugen Savojski bio je sin jedne od Mazarinovih nećakinja.


Komentari