Na današnji dan

Lansirana svemirska sonda Voyager 2 s glazbenim djelima Bacha, Mozarta i Beethovena – 1977.

Na Zlatne ploče na Voyageru stavljene su glazbene snimke nekih od najpoznatijih klasičnih skladbi, uključujući djela Bacha, Mozarta i Beethovena. Voditelj projekta izrade tih ploča bio je Carl Sagan.

Dana 20. kolovoza 1977. godine lansirana je svemirska sonda Voyager 2, danas jedan od najudaljenijih ljudskih objekata od našeg planeta. Naime, Voyager 2 još uvijek putuje svemirom i posjeduje učinkovito električno napajanje iz nuklearnog izvora. To mu omogućava da i danas šalje znanstvene podatke prema Zemlji, premda je od nje udaljen više od 15 milijardi kilometara i premda funkcionira već više od tri i pol desetljeća.

Zanimljivo je da su sa sondama Voyager 1 i Voyager 2 u svemir poslane tzv. Zlatne ploče, specifično napravljene gramofonske ploče presvučene zlatom. Te su ploče namijenjene eventualnim vanzemaljskim inteligentnim oblicima života, na koje bi sonde Voyager u budućnosti mogle naići. Dakako, s pločama je poslana grafička uputa za njihovu reprodukciju, a voditelj projekta izrade tih ploča bio je znameniti Carl Sagan.

Na Zlatne ploče na Voyageru stavljene su glazbene snimke nekih od najpoznatijih klasičnih skladbi, uključujući djela Bacha, Mozarta i Beethovena. Osim glazbe, na Zlatne su ploče stavljene i slike u kodiranom obliku, ljudski glasovi i još mnogi drugi sadržaji. Sve to predstavlja, osim informacije o Zemlji i ljudima, također i svojevremenu trajnu vremensku kapsulu stanja ljudske civilizacije 1970-ih godina.


Komentari