Na današnji dan

Lansirana prva svemirska postaja u povijesti – 1971.

Sovjetska postaja Saljut-1 stavljena je uspješno u orbitu oko Zemlje, na visinu od oko 200 kilometara. Lansiranjem te postaje prestigao je SSSR svoje američke suparnike za dvije godine.

Dana 19. travnja 1971. godine lansirana je prva svemirska postaja u povijesti, sovjetski Saljut-1. Lansiranje je izvršeno s kozmodroma Bajkonur, smještenog na području Kazahstana. Sovjeti su time željeli prestići SAD, koji ih je dvije godine ranije nadmašio u pogledu osvajanja Mjeseca programom Apollo. I doista, lansiranjem postaje Saljut-1 prestigao je SSSR svoje američke suparnike za dvije godine (prva američka svemirska postaja – Skylab – lansirana je tek 1973. godine).

Postaja Saljut-1 stavljena je uspješno u orbitu oko Zemlje, na visinu od oko 200 kilometara. Sadržavala je otprilike 99 prostornih metara snabdjevenih atmosferskim tlakom za smještaj posade (do tri osobe). Duljina postaje iznosila je gotovo 20 metara, a imala je u orbiti ukupnu masu od čak oko 18.425 kilograma, što znači da je bila velika otprilike kao autobus.

Komentari