Na današnji dan

Lansiran Lunar Reconnaissance Orbiter – letjelica za detaljno snimanje površine Mjeseca – 2009.

Lunar Reconnaissance Orbiter stavljen je u naglašeno ekscentričnu orbitu oko Mjeseca, koja se u najnižoj svojoj točki približava Mjesečevoj površini na samo 20 kilometara. 

Dana 18. lipnja 2009. godine lansirana je svemirska letjelica zvana Lunar Reconnaissance Orbiter (hrv. Mjesečev izviđački orbiter). Namijenjena je izradi detaljnih karata Mjesečeve površine, čime predstavlja preduvjet za buduće misije na Mjesec. Lunar Reconnaissance Orbiter stavljen je u naglašeno ekscentričnu orbitu oko Mjeseca, koja se u najnižoj svojoj točki približava Mjesečevoj površini na samo 20 kilometara. Takva blizina moguća je jer Mjesec ne posjeduje atmosferu, dok bi na Zemlji te ostalim planetima i eventualnim mjesecima s atmosferom bila nemoguća (zahtijevala bi ulazak u atmosferu svemirskog tijela velikom brzinom, što bi uzrokovalo jako zagrijavanje letjelice).

Lunar Reconnaissance Orbiter lansiran je sa svemirskog poligona Cape Canaveral u Floridi raketom Atlas V, američke proizvodnje. Nakon što je stavljen u orbitu oko Mjeseca počeo je snimati detaljne karte njegove površine, od kojih je sačinjena čak i trodimenzionalna karta. Za većinu Mjesečevih regija snimio je do sada daleko najbolje fotografije površine, koje omogućavaju precizna slijetanja i planiranje misija na Mjesec u budućnosti. Lunar Reconnaissance Orbiter i danas se nalazi u orbiti oko Mjeseca, a prilično je velikih dimenzija (dužina mu iznosi 390, širina 270, a visina 260 centimetara). Masa mu je pri lansiranju iznosila gotovo dvije tone, što je otprilike jednako masama dvaju prosječnih automobila srednje klase.

Komentari