Na današnji dan

Lansiran Apollo 12 – munje pogodile raketu (1969.)

Dana 14. studenog 1969. godine lansirana je u svemir američka misija Apollo 12, druga kojom su se ljudi uspjeli spustiti na Mjesec. Lansiranje je izvršeno oko četiri mjeseca nakon povijesno mnogo poznatijeg Apolla 11. Na Apollu 12 bila su trojica astronauta: Charles Pete Conrad, Richard F. Gordon i Alan L. Bean.

Lansiranje Apolla 12 obavljeno je za vrijeme oluje na Floridi. 36,5 sekundi nakon uzlijetanja raketu Saturn V pogodila je munja koja je prošla dužinom rakete i ispraznila se kroz ispust njenih motora. Strujni su krugovi reagirali, no nije došlo do oštećenja koje bi zaustavilo let. 

Ubrzo zatim, još je jedna munja pogodila raketu, no ni to nije trajno onesposobilo uređaje. Doduše, tehničari na Zemlji pribojavali su se da su ti električni udari onesposobili padobrane na kapsuli za povratak na Zemlju. Budući da nije bilo načina za provjeru toga, odlučili su da to neće reći astronautima. Srećom, padobrani su se uspješno aktivirali i astronauti su živi sletjeli na Zemlju nakon deset dana provedenih u svemiru (od toga su otprilike 1 dan i 7,5 sati proveli na površini Mjeseca).

Zanimljivo je da je insignija misija Apollo 12 prikazivala jedrenjak, jer su sva trojica astronauta bili pripadnici Američke ratne mornarice. Sva su trojica imala čin commander, koji odgovara otprilike činu kapetana fregate u Republici Hrvatskoj.

 


Komentari