Na današnji dan

Lajos Kossuth – mađarski protivnik bana Josipa Jelačića – 1802.

Lajos Kossuth, vođa Mađarske revolucije iz 1848. i 1849. godine, bio je gotovo vršnjak znamenitog hrvatskog bana Josipa Jelačića. Njih su se dvojica tijekom te revolucije borila na suprotnim stranama.

Dana 19. rujna 1802. godine rođen je mađarski revolucionar Lajos Kossuth. Rodio se u mjestu Monoku u Kraljevini Ugarskoj, u tadašnjoj županiji Zemplén. Monok se nalazi na sjeveroistoku današnje Mađarske, u znamenitoj vinskoj regiji Tokaj. Lajos Kossuth pripadao je plemićkoj obitelji punog naziva Kossuth de Udvard et Kossuthfalva. Po vjeri je ta obitelj bila protestantska.

Po svojoj je godini rođenja (1802.) Lajos Kossuth bio gotovo vršnjak znamenitog hrvatskog bana Josipa Jelačića (rođeni su razmaku manjem od godinu dana). Osim toga, Kossuthovoj su generaciji pripadali i znameniti francuski književnici Honoré de Balzac, Victor Hugo i Alexandre Dumas, otac. Kossuth je nadživio većinu pripadnika svog naraštaja, jer je umro tek u 92. godini života. Smrt ga je zatekla 1894. godine u talijanskom gradu Torinu, nakon čak 44 godine provedene u egzilu (tijekom izgnanstva, u kojem je bio od propasti Mađarske revolucije 1849. godine Kossuth je boravio određeno vrijeme čak i u Osmanskom Carstvu te u Sjedinjenim Američkim Državama).

Komentari