Na današnji dan

Lady Frances Vane – baka premijera Winstona Churchilla – 1822

Udala se u dobi od 21 godine za Johna Spencer-Churchilla. 

Dana 15. travnja 1822. godine rođena je lady Frances Anne Emily Vane, britanska aristokratkinja i baka premijera Winstona Churchilla. Po očevoj liniji potjecala je iz anglo-irske obitelji Stewart, koja je nosila titulu markiza od Londonderryja, tako da je njen otac bio treći markiz od Londonderryja, a braća su joj bila četvrti i peti markiz. Majka joj je, pak, bila silno bogata nasljednica lady Frances Anne Vane-Tempest, kći grofice od Antrima.

Baka premijera Churchilla rođena je u Londonu, a udala se u dobi od 21 godine za Johna Spencer-Churchilla, koji je tada imao počasnu titulu markiza od Blandforda, tradicionalno dodjeljivanu najstarijim sinovima i predodređenim nasljednicima vojvoda od Marlborougha. Njen je suprug 1857. godine naslijedio vojvodsku titulu, tako da je lady Frances Anne Emily Vane postala vojvotkinjom od Marlborougha. Živjela je u raskošnoj palači Blenheim, jednoj od najslavnijih britanskih aristokratskih rezidencija. U toj palači, smještenoj u engleskoj grofoviji Oxfordshire, rodio se 1874. godine i njen unuk Winston Churchill. U trenutku unukovog rođenja imala je vojvotkinja 52 godine.


U ranom je djetinjstvu Winston imao dosta kontakata s bakom, tim više što se s njom, djedom i roditeljima preselio u Irsku kad je vojvoda od Marlborougha ondje postao potkraljem. Winstonova baka preminula je u spomenutoj palači Blenheim 1899. godine, kad je budući premijer imao 24 godine.

Komentari