Select your Top Menu from wp menus

07.04.

Posljednji njemački kancelar prije nacista (1882.)

Posljednji njemački kancelar prije nacista (1882.)

Dana 7. travnja 1882. rođen je Kurt von Schleicher, posljednji njemački kancelar prije Hitlerovog dolaska na vlast. Schleicher se rodio u gradu Brandenburgu na rijeci Havel, smještenom nedaleko od Berlina.

Bio je vrlo aktivan političar, željan moći i povezan s vojnim strukturama. Po obrazovanju je bio vojni časnik, a već u Prvom svjetskom ratu dogurao je do čina bojnika. U međuratnom jer razdoblju imao specifičnu vojno-političku ulogu, kao šef službe za komunikaciju između oružanih snaga i njemačkih političara. Generalski čin dobio je početkom 1929. godine, kad mu je bilo 46 godina.

Za Schleicherov politički uspon važno je bilo njegovo prijateljstvo s Oskarom von Hindenburgom, sinom predsjednika Paula von Hindenburga (njih su se dvojica upoznala još kao mladi časnici, kad su zajedno služili u gardijskim postrojbama). Schleicher je postao 1932. njemačkim ministrom oružanih snaga (njem. Reichswehrminister) u vladi kancelara Franza von Papena, a već u prosincu iste godine uzdignut je osobno na položaj kancelara.

U njegovoj vladi bilo je nekoliko široko poznatih političara, poput Konstantina von Neuratha, kasnijeg Hitlerovog ministra vanjskih poslova, i Magnusa von Brauna, brata znamenitog raketnog znanstvenika Wernhera von Brauna. Već u siječnju 1933. Schleichera je na mjestu kancelara zamijenio Adolf Hitler, a u tzv. Noći dugih noževa nacisti su Schleichera ubili, 20. lipnja 1934. godine.

Facebook Comments

Vezani članci