Na današnji dan

Posljednji njemački kancelar prije nacista (1882.)

Dana 7. travnja 1882. rođen je Kurt von Schleicher, posljednji njemački kancelar prije Hitlerovog dolaska na vlast. Schleicher se rodio u gradu Brandenburgu na rijeci Havel, smještenom nedaleko od Berlina.

Bio je vrlo aktivan političar, željan moći i povezan s vojnim strukturama. Po obrazovanju je bio vojni časnik, a već u Prvom svjetskom ratu dogurao je do čina bojnika. U međuratnom jer razdoblju imao specifičnu vojno-političku ulogu, kao šef službe za komunikaciju između oružanih snaga i njemačkih političara. Generalski čin dobio je početkom 1929. godine, kad mu je bilo 46 godina.

Za Schleicherov politički uspon važno je bilo njegovo prijateljstvo s Oskarom von Hindenburgom, sinom predsjednika Paula von Hindenburga (njih su se dvojica upoznala još kao mladi časnici, kad su zajedno služili u gardijskim postrojbama). Schleicher je postao 1932. njemačkim ministrom oružanih snaga (njem. Reichswehrminister) u vladi kancelara Franza von Papena, a već u prosincu iste godine uzdignut je osobno na položaj kancelara.


U njegovoj vladi bilo je nekoliko široko poznatih političara, poput Konstantina von Neuratha, kasnijeg Hitlerovog ministra vanjskih poslova, i Magnusa von Brauna, brata znamenitog raketnog znanstvenika Wernhera von Brauna. Već u siječnju 1933. Schleichera je na mjestu kancelara zamijenio Adolf Hitler, a u tzv. Noći dugih noževa nacisti su Schleichera ubili, 20. lipnja 1934. godine.

Komentari