Na današnji dan

Kulturni pokret koji veliča modernu tehnologiju (1909.)

Početkom 20. stoljeća u Italiji i Rusiji pojavio se novi kulturni i umjetnički pokret. Pjesnik Filippo Tommaso Marinetti objavio je 20. veljače 1909. u poznatom francuskom listu Le Figaro Futuristički manifest.

Njegove su ideje bile revolucionarne jer je smatrao da treba u potpunosti odbaciti tradiciju i prihvatiti modernu tehnologiju koja predstavlja budućnost. Stoga se novi književni pokret naziva futurizam. Marinetti veliča tehnologiju, brzinu, život u velikim gradovima i tada nova vozila poput automobila i zrakoplova. Nažalost, slavio je i rat kao najbolji način pročišćenja. Njegov se manifest smatra jednim od izvora fašističke ideologije u Italiji.

Futurizam se proširio na slikarstvo i kiparstvo, a u nešto manjoj mjeri i na arhitekturu, film, fotografiju i druge umjetnosti. Futuristi su voljeli dinamiku, pokret, promet, boje i pritom išli toliko daleko da su pobunili čak i protiv emocija.

Zanimljivo je da je pokret koji je toliko veličao rat izgubio utjecaj nakon što je velik broj njegovih pripadnika poginuo u Prvom svjetskom ratu.


Piše: Marsela Alić

Komentari