Na današnji dan

Kublaj-kan – jedan od najmoćnijih vladara u povijesti čovječanstva (1294.)

Mongolsko-kineski vladar Kublaj-kan, jedan od najmoćnijih ljudi u povijesti čovječanstva, umro je 18. veljače 1294. godine. S Kublaj-kanovog dvora izvještaje je donosio slavni Marko Polo, a te su se priče duboko usjekle u europske predodžbe o carstvima na Dalekom istoku.

Kublaj-kan je bio unuk slavnog Džingis-kana. Kublaj-kanova majka bila je kršćanka i princeza iz jednog mongolskog plemena koje je prihvatilo nestorijansko kršćanstvo (vrsta istočnog kršćanstva).

Vlast Kublaj-kana bila je prvenstveno koncentrirana nad područjima današnje Kine i Mongolije. Ipak, on je ujedno bio veliki kan ili kagan (kan kanova), što znači da je držao nominalnu vlast nad svim mongolskim posjedima od Europe do Azije. Kublaj-kan je bio prvi mongolski vladar koji je zavladao praktički cijelom Kinom, time što je savladao prethodnu kinesku dinastiju Song.

Opseg osvajačkih pohoda Kublaj-kana čak je i za današnje pojmove vojne mobilnosti bio začuđujuće širok. Naime, njegove su trupe izvršile invaziju Vijetnama, Burme, pa i današnje Indonezije (konkretno – otoka Jave). Kublaj-kan pokušao je u dva navrata osvojiti Japan, no oba je puta mongolska pomorska invazija loše završila (iz toga je nastala u Japanu tradicija kamikaze – bio je to tzv. božanski vjetar koji je uništio mongolske brodove).


Zanimljivo je da je Kublaj-kan održavao odnose s kršćanskim europskim vladarima i s rimskim papom, ali i sa muslimanima. Umro je u dobi od 78 godina u svojoj prijestolnici Khanbalik, na području današnjeg Pekinga.

Komentari