Na današnji dan

Ksaver Šandor Gjalski – sin plemića i vlastelina – 1854.

Pod ovim neobičnim naslovom krije se činjenica da je na današnji dan u plemićkom dvorcu Gredice u Zagorju rođen slavni Ksaver Šandor Gjalski, kao sin plemića Tita Babića. I sam je Josip Broz tvrdio da je ime Tito uobičajeno u Zagorju i da ga je zato odabrao za svoj nadimak.

Dana 26. listopada 1854. godine rođen je cijenjeni hrvatski književnik Ksaver Šandor Gjalski. Rođeno ime bilo mu je – Ljubomil Tito Josip Franjo Babić – ili kraće – Ljubo Babić. Pseudonim Ksaver Šandor Gjalski, pod kojim je danas većinom poznat, uzeo je prema imenu djeda po majci. Naime, Ljubo Babić bio je plemićkog porijekla. Bio je potomak plemenite zagorske obitelji Babić, koja je plemstvo dobila od cara i kralja Karla VI. Habsburškog (oca Marije Terezije).

Otac malog Ljube Babića zvao se Tito Babić i bio je zagorski vlastelin i zemljoposjednik. Bio je vlasnik dvorca Gredice nedaleko od Zaboka. U tom je dvorcu Ljubo rođen na današnji dan 1854. godine. O svom je rođenju sam zapisao:

“U petak sam se rodio (26. listopada 1854) nešto prije ponoći. Moj prvi glas novorođenčeta bio je popraćen udaranjem stare dvjestagodišnje ure, kojim je najavljivala dvanaest sati, ili, kako je u ono još romantično u nas doba primalja, valjda također romantična, inače supruga felčera iz obližnjeg trgovišta, uskliknula: “Die Geisterstunde!” I tako, rođenu u petak, u takvu uru, budu mi od prvoga časa u životu pratilicama starodavne predsude i bojazni; a malo zatim zahvati me bolest tako jako da su i prizvani liječnik, i felčer, i žena mu primalja odsudili te mi je živjeti samo još nekoliko sati, pak – žene oko zipke nisu više dvoumile da tako mora biti kad sam se u petak rodio.”

Spomenuti dvorac Gredice nalazi se u blizini autoceste Zagreb-Krapina i lako je dostupno turističko odredište. Danas je poznatiji pod imenom Dvorac Gjalski.


Majka Ljube Babića bila je također plemkinja, i to kći vlastelina i odvjetnika Franje Ksavera Šandora Gjalskoga (de Gyala). Upravo je prema majčinom ocu Ljubo Babić uzeo pseudonim Ksaver Šandor Gjalski. Zanimljivo je da je po majci on bio u rodu i s poznatim pjesnikom Antunom Mihanovićem, koji je napisao tekst hrvatske himne. Mihanović je također bio plemić (Antun pl. Mihanović).

Komentari