Na današnji dan

Krvavo smaknuće čeških plemića u Pragu– 1621.

Na mjestu smaknuća – praškom trgu Staroměstské náměstí – danas se nalazi 27 križeva kao uspomena na te smrti.

Smaknuće 27 čeških plemića i građana, kao kazna za ustanak koji su poveli protiv habsburške vlasti, zbilo se 21. lipnja 1621. godine u Pragu. Na mjestu smaknuća – praškom trgu Staroměstské náměstí – danas se nalazi 27 križeva kao uspomena na te smrti.

Zašto su smaknuti ti češki plemići i građani? Naime, još 1618. godine u Češkoj je izbio velik ustanak protiv vlasti dinastije Habsburg. Početak ustanka obilježila je tzv. Praška defenestracija tj. izbacivanje kroz prozor habsburških službenika od strane nezadovoljnih Čeha. Bio je to ujedno i početak tzv. Tridesetogodišnjeg rata – iznimno krvavog sukoba koji je tijekom dugog niza godina jako opustošio češke i njemačke zemlje.

Habsburgovci su 1620. godine uspjeli zadati silovit udarac češkim pobunjenicima pobijedivši ih u znamenitoj Bitki kod Bijele gore. To je bila prekretna bitka, nakon koje su habsburške snage mogle izvršiti snažnu represiju nad lokalnim češkim plemstvom. Velik dio zemlje prešao je iz vlasti domaćeg plemstva pod vlast stranih obitelji.

Jedan od oblika odmazde bilo je i smaknuće u Pragu. Od čeških aristokrata na trgu su smaknuti: Jáchym Ondřej Šlik, Václav Budovec z Budova i Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Smaknuto je još sedam nižih plemića, te čak 17 pripadnika češkog građanstva.


Komentari