Na današnji dan

Krvava pogibija mladog Jamesa Deana – 1955.

Budući da je njegov Porsche bio bez krova, Dean je izletio naprijed i udario u prednju rešetku studentovog Forda. Slomio je vrat, čeljust, ruke i noge. 

Poznati američki glumac James Dean poginuo je u automobilskoj nesreći 30. rujna 1955. godine. Tog je dana išao cestom Route 466 u Kaliforniji na automobilsko natjecanje u svom sportskom Porscheu 550 Spyder. S njim je u automobilu bio njegov mehaničar. Policija ih je 15 sati i 30 minuta kaznila zbog vožnje brzinom 105 km/h, što je bilo 16 km/h više od dozvoljenog. Nastavili su dalje prema zapadu i kad su došli do gradića Cholame u Kaliforniji dogodila se sudbonosna nesreća. Automobil iz suprotnog smjera, kojim je upravljao 23-godišnji student, napravio je lijevo skretanje na raskršću ne primijetivši Deanov Porsche.

Došlo je do frontalnog sudara. Budući da je Porsche bio bez krova Dean je izletio naprijed i udario u prednju rešetku studentovog Forda. Slomio je vrat, čeljust, ruke i noge. Pretpostavlja se da je umro desetak minuta nakon sudara. Kad ga je ambulanta dovezla u bolnicu već je bio mrtav. Deanov mehaničar je preživio, uz slomljenu čeljust i druge ozljede. Vozač iz suprotnog smjera samo je lakše ozlijedio čelo i nos. Nije proglašen krivim za nesreću.

Poisljednje rriječi Jamesa Deana, nakon što ga je suvozač upozorio da uspori zbog auta koji skreće bile su: “Taj mora stati… Vidjet će nas.” Dean se u svojoj kratkoj karijeri proslavio s tri filma: Istočno od raja, Buntovnik bez razloga  i Div. Bio je prvi glumac koji je posthumno nominiran za nagradu Oscar.


Komentari