Na današnji dan

Krvava grofica Elizabeta Báthory (1560.)

Jedna od najzloglasnijih žena u povijesti grofica Elizabeta Báthory rodila se 7. kolovoza 1560. godine. Danas je poznata diljem svijeta pod nadimkom Krvava grofica, a njena popularnost, naročito među subkulturnim goth krugovima dosiže onu grofa Drakule. Prema povijesnim zapisima optužena je da je mučila i ubila preko 650 žrtava, što bi je svrstavalo među najveće masovne ubojice u povijesti. Ipak, istina je vjerojatno nijansiranija. Izgleda da su optužbe protiv nje znatno uveličane zbog određenih političkih ciljeva. Naime, Elizabeta je rođena u slavnoj plemićkoj obitelji Báthory, koja je svojevremeno vladala Transilvanijom. Preko majke bila je nećakinja transilvanskog kneza i kasnijeg poljskog kralja Stjepana Báthoryja.

Sa 14 godina udala se za grofa Ferenca Nádasdyja, jednog od najbogatijih velikaša u Ugarskoj. On je, međutim, većinom bio na bojištu, boreći se protiv Turaka. Nakon što je on umro nju su optužili za svakojake zločine. Skupljene su izjave oko 300 svjedoka, koji su tvrdili da je grofica mamila mlade djevojke iz lokalnih seljačkih obitelji i dovodila ih u svoj dvorac Csejte (danas Čachtice u Slovačkoj). Djevojke, su tamo navodno bile mučene, sakaćene pa i seksualno iskorištavane. Ubojstva je grofica provodila navodno i u drugim svojim dvorcima, primjerice Sárváru u Mađarskoj, gdje je navodno otkopano između 100 i 200 leševa njenih žrtava. Danas se spominje da se grofica kupala u krvi djevica kako bi očuvala ljepotu i mladost, ali prvi spomen te priče potječe tek iz 18. stoljeća pa je njena istinitost upitna.

Nakon što je grofica uhićena živu su je zazidali u jednu od kula dvorca Csejte. Ostavljen je samo prorez kroz koji su joj davali namirnice. U takvom zatočeništvu je nakon 4 godine i umrla.

Komentari