Na današnji dan

Krvava Bitka za Iwo Jimu (1945.)

Nakon osvajanja Marijanskih otočja Amerikanci su otamo na Japan slali bombardere, ali problem je predstavljala prevelika udaljenost. Stoga je odlučeno da se zauzme maleni vulkanski otok (površine od oko 21 četvornog kilometra) Iwo Jima koji je samo 1060 kilometara udaljen od Tokija. Japanci su očekivali ovaj potez te su od ljeta 1944., pod zapovjedništvom generala Tadamichi ja Kuribayashija, otok premrežili sustavom tunela, bunkera i avionskih pista. Od kasne jeseni 1944. Amerikanci vrše žestoka bombardiranja otoka, ali više stotina tona bombi nije polučilo rezultate kakve su očekivali američki stratezi. Stoga su se odlučili na operaciju Detachment (hr. Odvajanje) – munjevitu invaziju otoka koju su proveli marinc pod vodstvom iskusnog generala Hollanda M. Smitha.

Prema planu otok, na kojem nema pitke vode te je prilično na isturenom položaju od matičnog japanskog otočja, trebao je biti osvojen za tjedan dana. Nakon cjelodnevne topničke pripreme 19. veljače 1945., Amerikanci su s oko 84 000 vojnika (dvije divizije marinaca) započeli desant na otok koji je branilo oko 25 000 Japanaca. Iskrcavanje je počelo u 08:59 sati na plažu na južnoj strani otoka Iwo Jima. Odmah je postalo jasno da od brzog osvajanja otoka neće biti ništa jer su Japanci iz svojih skrivenih uporišta pružili žestok otpor. Do kraja prvog dana invazije, Amerikanci su imali nekoliko tisuća ljudi izbačenih iz stroja, a na otok se uspjelo iskrcati samo oko 30 000 marinaca.

Krvave bitke, u kojima su Amerikanci morali osvajati doslovno metar po metar teritorija, potrajale su 36 dana. Tijekom borbi japanski zrakoplovi izvršili su protuudar na američku invazijsku flotu. Kamikaze su uspjeli potopiti nosač zrakoplova Bismarck Sea i oštetiti nosač Saratogu, dok je još nekoliko brodova oštećeno.

Posljednji organizirani juriš japanski vojnici su izvršili u ranu zoru 26. ožujka 1945., kada je 300 japanskih branitelja iznenadilo Amerikance u zrakoplovnom kampu. U višesatnoj ogorčenoj borbi Japanci su ubili i ranili oko 150 američkih vojnika, inženjeraca i pilota. Prema nekim verzijama, u tom jurišu je sudjelovao i general Kuribajaši, dok drugi smatraju da je počinio samoubojstvo.

U bitki za Iwo Jimu poginulo je oko 20 000 japanskih vojnika (zarobljeno oko 1000) te oko 7000 američkih vojnika (ranjeno oko 20 000). Uprkos velikim gubicima Amerikanci su postigli svoj cilj, a samo nekoliko dana kasnije iskrcali su se na otok Okinawu još više se približivši matičnom japanskom otočju.


Spomenut ćemo da je tijekom Bitke za Iwo Jimu snimljena jedna od najpoznatijih fotografija u Drugom svjetskom ratu – podizanje američke zastave na najviši vrh otoka Suribachi. Fotografiju je snimio Joe Rosenthal koji je za nju dobio Pulizerovu nagradu.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari