Na današnji dan

Krunska princeza Victoria – buduća kraljica Švedske – 1977.

Osim titule krunske princeze, Victoria nosi i titulu vojvotkinje od Västergötlanda, koja se odnosi na pokrajinu smještenu na jugozapadu Švedske. 

Dana 14. srpnja 1977. godine rođena je princeza Victoria od Švedske, prijestolonasljednica tj. krunska princeza i vjerojatna buduća švedska kraljica. Otac joj je današnji švedski kralj Karlo XVI. Gustav, a po njegovoj liniji ona pripada dinastiji Bernadotte, potekloj od Napoleonovog maršala Jeana Bernadottea (taj je maršal u 19. stoljeću bio izabran za švedskog kralja). Po jednoj liniji krunska princeza Victoria potječe i od znamenite britanske kraljice Viktorije, čija je imenjakinja. Osobito je zanimljivo da po jednoj svojoj baki, rođenoj pod imenom Alice Soares de Toledo, Victoria dijelom posjeduje i brazilsko podrijetlo. Osim titule krunske princeze (šved. Kronprinsessan), Victoria nosi i titulu vojvotkinje od Västergötlanda (šved. Hertiginna av Västergötland), koja se odnosi na pokrajinu smještenu na jugozapadu Švedske. Västergötland u prijevodu znači otprilike zemlja zapadnih Gota, a u njoj se nalazi i veliki švedski grad Göteborg (drugi grad po broju stanovnika u Švedskoj, odmah iza Stockholma).

Godine 2010. udala se za Daniela Westlinga, svog nekadašnjeg osobnog trenera. Tom je ženidbom on postao švedskim princem i vojvodom od Västergötlanda. S obzirom da krunska princeza Victoria ima mlađeg brata, njen dolazak na položaj prijestolonasljednice predstavljao je novost u švedskoj i općoj europskoj praksi. Naime, ranije je u europskim monarhijama redovito postojala praksa po kojoj su muška djeca vladara imala prednost pri nasljeđivanju prijestolja. U Victorijinoj je mladosti taj običaj promijenjen tako da je uvedena apsolutna primogenitura, po kojoj prijestolje nasljeđuje najstarije vladarevo dijete, bez obzira na spol.

Komentari