Na današnji dan

Krunidba Rikarda Lavljeg Srca obilježio masakr nad Židovima – 1189.

Netko je proširio lažnu obavijest da je kralj naredio ubojstvo svih Židova u kraljevstvu pa je došlo do masakra nad Židovima u Londonu. Kad je Rikard saznao što se dogodilo, kaznio je počinitelje nasilja.

Rikard je svoj nadimak Lavlje Srce zaslužio još prije nego je postao kralj, kad je kao vojvoda od Akvitanije pokoravao neposlušne lordove. Nakon očeve smrti 3. rujna 1189. godine okrunjen je za engleskog kralja u Westminsterskoj opatiji. Rikard je navodno zabranio Židovima i ženama da dođu na krunidbu, no neki su Židovi ipak došli s darovima. Rikardovi dvorjani su ih zbog toga išibali i izbacili. Međutim, netko je proširio lažnu obavijest da je kralj naredio ubojstvo svih Židova u kraljevstvu, pa je došlo do masakra nad Židovima u Londonu. Kad je Rikard saznao što se dogodilo, kaznio je počinitelje nasilja. 

Premda engleski kralj, Rikard je posjedovao više od polovice teritorija Francuskog Kraljevstva, dakle više od samog francuskog kralja. Od svog gotovo desetgodišnjeg vladanja samo šest mjeseci je proveo u Engleskoj, a ostatak na francuskim posjedima i na putovanjima tijekom križarskih ratova. Za Englesku se žalio da je hladna i da u njoj stalno pada kiša. Teorije o Rikardovoj homoseksualnosti možda su proizašle iz zapisa da su on i Francuski kralj prespavali jednu noć u istom krevetu. Zapravo je bila riječ o simboličnom iskazu savezništva dvaju vladara.

Komentari