Na današnji dan

Krunidba Karla Habsburškog za hrvatskog i ugarskog kralja – 1918

Već sljedeće godine car i kralj Karlo poduzeo je korake da zaustavi Prvi svjetski rat. 

Dana 30. prosinca 1918. godine održana je krunidba Karla Habsburškog za hrvatskog i ugarskog kralja. Bila je to posljednja krunidba jednog Habsburgovca za hrvatskog vladara, budući da je dvije godine kasnije ta dinastija izgubila vlast nad Hrvatskom. Ceremonija krunidbe održana je u Budimpešti, a korištena je slavna kruna sv. Stjepana. Budući da stoljećima nije bilo zasebne hrvatske krune u materijalnom obliku, ugarska kruna sv. Stjepana rutinski je korištena i kao hrvatska kraljevska kruna pri krunidbenim svečanostima.
Karlo Habsburški u vrijeme krunidbe imao je 29 godina, a prijestolje je naslijedio nekoliko mjeseci ranije od preminulog cara Franje Josipa (krunidba je uvijek održavana nekoliko mjeseci nakon stupanja na prijestolje, jer je bilo potrebno vrijeme da se organiziraju svečanosti). Bila je to 1916. godina, usred Prvog svjetskog rata. Karlo je u međuvremenu već bio preuzeo vrhovno zapovjedništvo nad čitavom austrougarskom vojskom.
Svečanost krunidbe bila je dosta požurivana, kako zbog ratnih uvjeta, tako i zbog činjenice da je kralj trebao odobriti državni budžet prije kraja godine. Unatoč žurbi, zanimljivo je da je ceromonija snimana filmskim kamerama. 
Već sljedeće godine car i kralj Karlo poduzeo je korake da zaustavi Prvi svjetski rat. Obratio se putem tajnih kanala silama Antante, pokušavajući dogovoriti sklapanje mira. Međutim, kad su to Nijemci saznali, oštro su ga prekorili. Karla Habsburškog proglasio je papa Ivan Pavao II. 2004. godine katoličkim blaženikom, a u toku je i proces njegova proglašenja svetim.

Komentari