Na današnji dan

Krunidba francuskog kralja Luja XIV. (1654.)

Dana 7. lipnja 1654. obavljena je krunidba francuskog kralja Luja XIV., poznatog pod nadimkom Kralj-Sunce (franc. le Roi-Soleil). Luj XIV. bio je jedan od najutjecajnijih kraljeva u francuskoj povijesti, pa i u cjelokupnoj povijesti Europe. Dapače, u njegovo je vrijeme Francuska bila vodeća svjetska sila (Kina i Indija, premda veće površinom i brojem stanovnika, nisu imale toliki utjecaj na svjetskim morima).

Luj XIV. krunjen je u gradu Reimsu, tradicionalnom mjestu krunidbe francuskih kraljeva. U doba krunidbe imao je samo 15 godina i još nije bio oženjen. Pravu vlast u Francuskoj u doba Lujeve mladosti imao je moćni kardinal Mazarin, koji je rođenjem bio Talijan. Kardinal Mazarin bio je svojevrstan glavni ministar (premijer) mladog Luja XIV., a imao je sličan položaj kakav je kardinal Richelieu imao u doba Lujevog oca (Luja XIII.)

Krunidba francuskih kraljeva imala je velik vjerski značaj. Naime, tijekom tog obreda obavljalo se pomazanje kralja uljem iz Svete ampule. Time je kralj dobivao specifičan status, a postojalo je čak i pučko vjerovanje da svojim dodirom može liječiti jednu vrstu kožne bolesti (skrofulu). 

Luj XIV. počeo je samostalno vladati tek 1661. godine, nakon smrti kardinala Mazarina. Naime, tada je kralj objavio da namjerava vladati bez prvog ministra (premijera). Općenito se Luja XIV. uzima kao primjer tzv. apsolutističkog monarha, koji je svim silama nastojao ukrotiti lokalne moćnike i sve konce moći u Francuskoj koncentrirati u svojim rukama. Vodio je i mnogo ratova te proveo temeljitu reorganizaciju vojske.


Komentari