Na današnji dan

Krunidba engleskog kralja Henrika VIII. – 1509.

Krunidba je bila popraćena velikim svečanostima, karakterističnima za to vrijeme, kao i obilnim slavljenjem mladog kraljevskog para.

Engleski kralj Henrik VIII. okrunjen je 24. lipnja 1509. godine u znamenitoj Westminsterskoj opatiji. Radilo se o katoličkoj krunidbi, jer je tek taj kralj tijekom svoje kasnije vladavine uveo protestantizam u Englesku. Kralj Henrik VIII. imao je u trenutku krunidbe 17 godina, a 18 je navršio samo četiri dana kasnije (rodio se 28. lipnja 1491. godine).

Uz Henrika VIII. spomenutog je dana okrunjena i njegova supruga Katarina Aragonska, kojom se oženio svega 13 dana ranije u Greenwichu pokraj Londona. Krunidba je bila popraćena velikim svečanostima, karakterističnima za to vrijeme, kao i obilnim slavljenjem mladog kraljevskog para. Obred krunidbe u Westminsterskoj opatiji predvodio je tadašnji nadbiskup Canterburyja William Warham, kao glavni predstavnik hijerarhije Katoličke Crkve u Engleskoj. Nadbiskup Warham u to vrijeme bio ujedno i engleski lord kancelar, a ostao je vjeran Katoličkoj Crkvi do smrti (sljedeći nadbiskup Canterburyja Thomas Cranmer prihvatio je protestantizam).

Tijekom krunidbe u Westminsterskoj opatiji kraljica Katarina Aragonska sjedila je, prema izvorima, na nižem prijestolju nego kralj. Osobito je raskošan bio banket održan u Westminsteru nakon krunidbe, a priređivani su i svečani viteški turniri.


Komentari