Na današnji dan

Kršćanski ekumenist, osnivač Taizea, ubijen nožem za vrijeme molitve – 2005.

Ubila ga je 36-godišnja Rumunjka Luminita Solcan, koja je u Taizé došla dva dana prije, a nož je kupila u gradiću Clunyju dan prije umorstva. Sprovod brata Rogera vodio je katolički kardinal, a prisutni su bili i Sarkozy i njemački predsjednik.

Taizé je međunarodna ekumenska redovnička zajednica, popularna među kršćanima različitih denominacija, uključujući katolike. Taizé promiče jedinstvo kršćana i naročito je orijentiran na mlade, za koje organizira susrete i hodočašća. Naziv Taizé dolazi od imena gradića u francuskoj pokrajini Burgundiji, u kojem je ta zajednica osnovana. Taj se gradić nalazi svega 10-ak kilometara od slavnog samostana Cluny, jednog od najvećih katoličkih redovničkih centara u srednjem vijeku. Djelatnost Taizéa podržava Katolička crkva, uključujući papu i zagrebačkog nadbiskupa.

Osnivač i prvi voditelj Taizéa bio je slavni kršćanski ekumenist poznat kao brat Roger (Frère Roger). On je rođen u Švicarskoj 1915. godine pod imenom Roger Louis Schütz-Marsauche i bio je po vjeri prvotno protestant. Tijekom života sve više se približavao Katoličkoj crkvi. Posvetio je život pomirenju različitih kršćanskih crkava. Bio je prijatelj bl. Majke Tereze, u suradnji s kojom je napisao i više knjiga. Primio je sakrament euharistije i od bivšeg i od sadašnjeg pape. Dobitnik je Nagrade UNESCO-a za naučavanje mira, kao i poznate Templetonove nagrade (svojevrsna Nobelova nagrada za područje duhovnosti).

Dana 16. kolovoza 2005. godine, za vrijeme večernje molitve u Taizéu, bratu Rogeru prišla je 36-godišnja Rumunjka imenom Luminiţa Ruxandra Solcan i izbola ga više puta nožem, u leđa i grlo. Brat Roger ubrzo je umro. Napadačicu su svladali i priveli u policiju.

Točan razlog napada do danas nije u potpunosti poznat. Pretpostavlja se da je Luminiţa bila psihički nestabilna, točnije da je bolovala od shizofrenije. Ona je došla u Taizé izgleda svega dva dana ranije i to sama. Kupila je nož jedan dan prije ubojstva u gradiću Clunyju, nedaleko od Taizéa. Nakon ubojstva bila je u francuskoj psihijatrijskoj bolnici, a kasnije je preseljena u Rumunjsku.


Sprovod brata Rogera vodio je katolički kardinal Walter Kasper, predsjednik Pontifikalnog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Brat Alois, Rogerov nasljednik na mjestu voditelja Taizéa, molio je: “Oče, oprosti joj, ne zna što je učinila”. Kasnije je brat Alois posjetio u Rumunjskoj Luminiţinu majku i izrazio joj sućut zbog kćerine bolesti.

Komentari